• Datum:  18:00 – 22:00
    • 18:30 – PANEL DISKUSIJA: Kakav je (prirodni) ukus biznisa? 
      20:00 – FILM: Više od meda | More than Honey
      18:00 - 20:30 – ZELENI TRG
    • Mesto: Dom omladine Beograda | Sala Amerikana


logo biosvet
Manifestacija posvećena obeležavanju
SVETSKOG DANA ŽIVOTNE SREDINE

05. jun. 2018. | Dom omladine Beograda

PROGRAM MANIFESTACIJE:
18:30 - PANEL DISKUSIJA “Kakav je (prirodni) ukus biznisa?‘‘
Panel diskusija je namenjena mladima i opštoj populaciji

Zašto je i biznis ukusniji ako je prirodan? U kakvim su odnosima održivo korišćenje prirodnih resursa i nove poslovne mogućnosti? Pčelarstvo je jedan od društveno najodgovornijih poslova zbog značaja pčela za ljudsko postojanje, a organska proizvodnja poprima sve šire razmere. Stoga ćemo razgovarati o pčelarstvu i organskoj hrani kao biznisu, pčelarskim i organiskim proizvodima, izazovima urbanog pčelarenja i baštališta, kao i temama koje će dočarati pčelarstvo, organsku proizvodnju i odgovorno korišćenje prirodnih resursa, na potpuno novi način!

PANELISTI:
- Dr Ljubiša Stanisavljević, Univerzitet u Beogradu, Biološki fakultet
- Vladimir Savanović, Udruženje pčelara Leskovac
- Katarina Milenković, Ama - Centar za negu čoveka i prirode – Baštalište

MODERATOR:
Kristina Kujundžić – Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet (GIZ-ORF BD)

20:00 Projekcija filma: VIŠE OD MEDA | MORE THAN HONEY | Režija: Markus Imhoof | 95' | 2012 | Nemačka
Pogodan je za osobe starije od 15 godina.

U prethodnih 15 godina, brojne kolonije pčela su izgubile na brojnosti širom sveta, ali je uzrok i dalje nepoznat. U zavisnosti od regiona 50 - 90% populacije pčela je nestalo i ova pojava se širi kao epidemija – od košnice do košnice. Naučnici kažu da postoji razlog za brigu: 80% biljnih vrsta ima potrebu za polinacijom od strane pčela, koje su se pojavile na Zemlji 60 miliona godina pre čoveka i postale su nezamenljive za naš opstanak. Osećajući potrebu da sazna više o ovom problemu, švajcarski reditelj Markus Imhoof, koji dolazi iz porodice koja je nekoliko generacija unazad gajila pčele, kreće u potragu za odgovorima od uzgajivača širom sveta. Uz obilje informacija koje donosi, ovaj nagrađivani film navodi i na razmišljanje o odnosu čoveka i pčela i njihovoj uzajamnoj povezanosti. Snimljen na izuzetan način, ovaj film omogućava zaista blisko upoznavanje sveta pčela, čineći ga savršenom avanturom.
https://www.youtube.com/watch?v=a4UWqOww4Pg

 

18:00 – 20:30 ZELENI TRG - hol ispred sale Amerikana

OGLEDNA KOŠNICA - "ŽIVOT U KOŠNICI"
Pčele žive sa ljudima već hiljadama godina, a najbrži način da naučite o njihovom životu je posmatranje. Da li znate kako žive, rade i prave savršene geometrijske oblike? Imaćete jedinstveni uvid u organizaciju pčelinjeg društva i proces proizvodnje meda u vrevi "života u košnici".

HOTEL ZA INSEKTE
Veliki broj insekata je značajan za različite prirodne procese, i zato je važno da im pomognemo da prežive, kako bi uspešno vršili svoju funkciju. Iako ne putuju mnogo, insekti vole da borave u hotelima. Uključite se u obilazak i upoznaj "goste" hotela za insekte!

ORGANSKA PROIZVODNJA
Da li umete da prepoznate organske proizvode? Veoma je lako, pokazaćemo kako! Organska proizvodnja hrane je zdrava i bezbedna alternativa, čuva zdravlje i životnu sredinu, i spada u brzo rastuće grane (zelenog) biznisa.
Najukusniji kokteli od organskog voća i povrća koje ćemo spremiti će vas napuniti zdravom, čistom i pozitivnom energijom.

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE
Biomasa je najveći potencijal obnovljive energije u Srbiji. Ali kako od biomase nastaje pelet za upotrebu u energetskim postrojenjima? Uz pomoć virtuelne realnosti, vodimo vas kroz proces obrade i proizvodnje i otkrivamo ti sve tajne ovog (zelenog) biznisa.

MOBILNOST – BICIKLIMA!
Vožnja Dunavskom biciklističkom rutom EuroVelo 6, ili od Subotice do Palićkog ili Ludoškog jezera je jedinstveni doživljaj. Sada je prava prilika da se isprobaju ove staze, i možda se, već ovog leta, odlučite da vožnju autom zamenite za bicikl - kako u gradu tako i van njega, i budete u pokretu u svom ritmu! Isprobajte "Dunavsku avanturu" ili vozite bicikl od Subotice do Palićkog jezera.

Manifestaciju organizuje Green Fest, Dom omladine Beograda i projekti Nemačke razvojne saradnje koje sprovodi GIZ u Srbiji (Zapošljavanje mladih, Razvoj privatnog sektora, Obnovljivi izvori energije, sanacija Palićkog i Ludoškog jezera) i regionu jugoistočne Evrope (Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet i energetska efikasnost, kao i razvoj prekograničnog turizma u regionu srednjeg i donjeg Dunava) sa partnerima: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, Udruženje pčelara Leskovac, Udruženje mladih pčelara Medveđe – Apis, Zadrugar, Otvoreni univerzitet Subotica, Park Palić, Biciklistički klub Spartak, Dunavski centar za kompetenciju (DCC), Arboretum Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i UG Neki to vole zdravo.

 

logos biosvet

More in this category: « KAKO POSTATI (ZELENI) MILIONER?

Log in