Školske posete

10. jubilarno izdanje najvećeg regionalnog festivala o zaštiti životne sredine - Međunarodni festival zelene kulture GREEN FEST, će se održati od 15. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Promeni igru. Budućnost je na Zemlji!”.

Ovogodišnje izdanje festivala ima za cilj da pokrene radoznalost i kreativnost, razmišljanje i promišljanje o cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju, i osnaži sve posetioce da postanu deo akcije i promene koja je ovoj Planeti zaista neophodna.

Svrha festivala je da približi pitanja zaštite životne sredine, održivog razvoja i klimatskih promena, kroz multisektorski pristup, na jasan i zanimljiv način svima, bez obzira na godine i obrazovanje.

Program festivala je podeljen na tri segmenta: filmski, obrazovni i izložbeni i skoro 50% posetilaca čine učenici osnovnih i srednjih škola. Ove godine, zbog ograničenih kapaciteta radionica i resursa, i želje da uključimo što više učesnika, u obrazovnom programu nećemo imati radionice za učenike osnovnih škola, već samo predavanja i panel disksusije. Filmski i obrazovni program će biti organizovan kao i prethodnih godina.

Dugogodišnje iskustvo organizatora, Centra za unapređenje životne sredine, u promociji, obrazovanju i podizanju svesti o pitanjima zaštite životne sredine, klimatskih promena i održivog razvoja, ima za rezultat bogat i raznovrstan program festivala koji je pretežno namenjen školskoj i omladinskoj populaciji. U prethodnim godinama, ugostili smo učenike iz preko 100 škola, iz cele Srbije, kao i učenike nekoliko škola iz BIH, Hrvatske i Slovenije.

O kvalitetu samog Festivala svedoče i brojna priznanja i nagrade koje je osvojio Festival: “Zvezde Beograda” (2010), “Evropa za Festivale, Festivali za Evropu” (2015/2016, 2017/2018, i 2019/2020), “Zeleni list” (2018) i “Nagrada grada Beograda za izuzetan doprinos zaštiti životne sredine u 2017. godini” koju je dobila direktorka festivala Ivana Jovčić.

Festival su podržale brojne institucije, ambasade i organizacije, kao što su: Ministarstvo zaštite životne sredine, Grad Beograd – Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Ambasada Francuske i Francuski institut, Fondacija Hajnrih Bel, i mnogi drugi.

Ovom prilikom Vas pozivam da festival uvrstite u vaš radni plan za ovu školsku godinu, kao dopunsku nastavu u okviru redovnog obrazovnog programa.

Ulaznice se naplaćuju samo za filmski program, dok je obrazovni i izložbeni program potpuno besplatan. Za grupne đačke posete filmskom program smo obezbedili povlašćenu cenu od 150 dinara po osobi.

Kompletan ovogodišnji program će biti objavljen u drugoj polovini septembra.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije ili imate predlog za saradnju, slobodno nas kontaktirajte na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Log in